Czy możesz wymienić danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak i jest to pizza. Przysmak kuchni włoskiej, znany gdzie okiem sięgnąć. Prostota w przeróżnych odmianach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch doskonale nauczyli się łączyć proste i sprawdzone składniki, które razem smakują jak niebo w ustach. Gorąca Italia oferuje nam nie tylko wypiekane w piecu okrągłe placki, ale również spaghetti, risotto, czy tiramisu. Jednym zdaniem dobre i szybkie w ugotowaniu potrawy, które gromadzą przyjaciół przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko kochają jedzenie. Kochają przebywać z przyjaciółmi, debatując i bawiąc się w gronie pysznego jedzenia, które opiera się na miejscowych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam w każdym sklepie i za niewielkie pieniądze. Warzywa i zioła uprawiane w gorącym słońcu południa smakują genialnie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd faktycznie wzięła się się kuchnia włoska i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź na pewno Cię zaszokuje. Dowiedz się zatem o pochodzeniu pizzy i o znanych potrawach kuchni włoskiej. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.
Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nierozerwalnie połączona z tradycją poszczególnego obszaru. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie uznają jakichkolwiek ustępstw i podczas tworzenia ukochanych dań stosują się do receptur powtarzanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, umiejętności dobierania prostych składników i wykorzystywaniu dobrej jakości (zasadniczo świeżych) produktów kuchnia ta zdobyła wielką renomę i światowe uszanowanie. W kuchni Włoch nie używa się substytutów – wszystko wytwarzane jest domowymi sposobami, według ściśle ustalonej formuły. Gotowanie „z sercem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje wybornie. Co więcej należy wymienić jako plus kuchni włoskiej? Oczywiście jej prostotę. Kuchnia ta jest wyjątkowo niedroga, a wszystko przez to, że spora liczba tradycyjnych dań wywodzi się z biednych rejonów. Niegdyś biedni obywatele Włoch używali towarów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to mieściło się w domowym budżecie, lub uzyskiwane było samodzielnie. Jednak obok samego przyrządzania, najważniejsze jest (co pielęgnuje się po dziś dzień) spożywanie posiłków w sporym towarzystwie rodziny. Włosi uważają, że żywność ma jednoczyć ludzi. Nic nie znaczy cena dania, ale sama chwila, którą spędza się z ukochanymi osobami, przy jego spożywaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.
Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego spodu. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy aromatycznej bazylii? To główne elementy standardowej pizzy. Danie to przeszło wiele modyfikacji. W każdym regionie smakuje inaczej. A w jaki sposób to się wszystko zainicjowało? Posiłki zbliżone do pizzy sprzedawane były już w starożytnym Rzymie i co ciekawe egzystowały jako środek płatności. płatności. Pizza wielką popularność zdobyła dopiero w 18 stulecia, kiedy to zaczęły się otwierać placówki tytułowane pizzeriami. Zainteresowały one monarchę Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by posmakować serwowanych tam dań. 100 lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito stworzył dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy pizze. Ostatnia była nowinką, gdyż kucharz dodał do niej magiczny składnik – mozzarellę. Królowa polubiła jej smak i od tamtej chwili pizza ta została nazwana „margerita” od imienia Małgorzata. Kolejno pizza dotarła do Ameryki, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich imigrantów docierających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. I tak pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Chińczyków po Argentyńczyków.
Pizzerie tłumnie witają gości wszędzie, niezależnie od miejsca na Ziemi. Pokazuje to ogromną popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest wprawdzie ostatnią popularną potrawą tej strony globu. Włochy podarowały też światu takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia włoska przeważnie bazuje na prostych produktach. Na południu kraju gotuje się potrawy mączne, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu bardzo często konsumowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy także, że prócz rutynowych dań, Włosi mogą nam zaproponować świetne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wyśmienite oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej części świata?
Chciałbyś spróbować oryginalnej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która gotuje włoskie dania wedle sekretnej receptury. Przygotuj się na mocne wrażenia smakowe i wstąp do naszej pizzerii: Pizzeria Toruń