pozycjonowanie stron toruń pozycjonowanie pozycjonowanie firmowych stron
Wyprzedzanie konkurencji dzięki profesjonalnemu pozycjonowaniu stron
21 kwietnia, 2017
adwokat toruń skuteczny prawnik kancelaria adwokacka z torunia
Dochodzenie odszkodowań – warto wybrać kancelarię adwokacką
24 kwietnia, 2017

Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki dla branży spożywczej

W sektorze żywieniowym bardzo istotne jest szczelne zamykanie produktów. Po pierwsze – produkt po prostu nie spływa ze słoika, m. in. w trakcie transportu. Po drugie – o wiele dłużej ochrania walory smakowe, co dla Konsumentów jest naprawdę najistotniejsze, gdy „przeszukują” szafki z morzem towarów (częstokroć kilkunastu rozlicznych marek). A po trzecie – możemy go naturalnie, rozdzielać w ten sposób, ażeby mówiąc w skrócie nie było go ani zbyt dużo ani za mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bo takim wyrażeniem nazywa się urządzenia zamykające, na przykład weki i butelki, powinny spełnić wyjątkowo wiele przeróżnych wskazań, aby były dopuszczone na potrzeby masowej produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze większy nacisk położono na pakowanie produktów bardzo czułych, m. in. twarogu oraz opracowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich celem jest precyzyjne zamykanie butelek PET ze świeżymi nektarami, artykułami nabiałowymi i wodą mineralną.

Jeżeli mamy na względzie maszyny zakręcające wyroby w różnych opakowaniach, to można wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w tym przypadku mamy możliwość wybrać zakręcarkę karuzelową, liniową, z jedną głowicą bądź wieżę zakręcającą. Takiego rodzaju zamykarki działają bez zarzutu nie tylko w przemyśle konsumpcyjnym, lecz również sektorze kosmetycznym, monopolowym i aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zakrętarki jest znakomicie przystosowana do typowych wieczek słojów. Na starcie maszyna ściąga nadmiar powietrza, a potem zakręca je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę do konserw – są idealne przy zamykaniu krągłych konserw, które zostały zrobione, m. in. z cynku.

Jeśli zamierzamy dobrać dobrą głowicę, to trzeba mieć na uwadze przede wszystkim budulec, z którego wykonane jest opakowanie. W takiej sytuacji produkt będzie w dokładnej ilości umieszczony w plastikowej butelce bądź metalowym pojemniku. Zamykarki zautomatyzowane posiadają niezwykle wytrzymałą budowę, jaka zapewnia pracownikom bezpieczeństwo. Sporadycznie ulegają uszkodzeniom, jeżeli są umiejętnie stosowane i konserwowane. Zakręcarki to maszyny, których konstrukcja bezustannie podlega modyfikacjom, bo na okrągło konstruowane są nowe pojemniki o wymiarach innych aniżeli poprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na typ

Ogólnie zakręcarki mamy możliwość rozdzielić na posiadające jedną głowicę, z wieloma głowicami, zakręcarki pracujące w jednej linii i urządzenia odpowiednie dla opakowań o naprawdę małych i średnich pojemnościach. Jednogłowicowe można natomiast rozbić na bezobsługowe (same pobierają pokrywkę) oraz półautomatyczne (wieczko musimy pobrać ręcznie). Zamykarki wielogłowicowe, np. rotacyjne, posiadają od 3 do 24 głowic i mają opcję działać na liniach przemysłowych o naprawdę dużej wydajności, ze zbiornikami niezmiernie czułymi oraz wówczas, gdy w butelce lub puszce towar dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni rodzaj jest przeznaczony raczej dla sektora farmaceutycznego i drogeryjnego (do zamykania często nadzwyczaj niewielkich porcji artykułu). W przypadku urządzeń prostych zakręcanie odbywa się stopniowo – kilka albo kilkanaście głowic jednocześnie zamyka pojemniki z towarem. Kapslownice doskonale sprawdzą się do zamykania wody mineralnej w szklanych butelkach oraz napojów wyskokowych. Niezaprzeczalnie zakrętarki są niesamowicie ważnym elementem na linii przetwórczej, pomimo iż zwyczajnie potrzebują praktycznie żadnego nadzoru. Dzięki zamykarkom dobrej jakości znacznie powiększa się wydajność masowej produkcji. Zakrętarki mamy opcję założyć „od podstaw” (uwzględniając, np. wyrób do jakiego ma być dopasowana i liczebność zamykanych opakowań w czasie jednej godziny).

Następne urządzenia używane w toku seryjnej produkcji

Do dodatkowych urządzeń, przy użyciu których powstają całkowite linie przetwórcze, trzeba zaklasyfikować: etykieciarki, nalewarki, dozownice oraz napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, maszyny do pakowania i wypakowywania, orientatory oraz kartoniarki. Wszystkie wymienione maszyny mamy opcję zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, przykładowo w aplikatory koloratek. Klasyczny przebieg masowej produkcji wygląda mniej więcej tak: poddane wcześniej sterylizacji pojemniki trafiają na linię przemysłową, są liczone oraz stawiane pod odpowiednim kątem. Nalewarki wypełniają ustawione pojemniki towarem, natomiast zamykarki pokrywają szyjki dobranymi nakrywkami. W dalszej kolejności zamknięte przetwory trafiają, np. do maszyn pakujących na palety. W każdej specjalności tok masowego generowania produktów będzie wyglądał troszkę inaczej, gdyż jest on zależny od wariantu produktu. Zatem do kosmetyków są poświęcone inne typy urządzeń, a do uzyskiwania spirytusu oraz innych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię powyższy materiał, kliknij w link tutaj – Zakręcarka – a być może odnajdziesz to, czego aktualnie poszukujesz.

Strona używa cookies
Ok