Termosy nie są niczym nowym i w sklepach widzimy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to dość długi okres od kiedy zostały wyprodukowane. Budowę termosu zaprojektowało dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a termin jest zaczerpnięty od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas wiedzą czym jest termos, jednak znikoma część osób wie jak on dokładnie działa. Jest to ,powiedzmy, urządzenie, zbudowane z podwójnych ścianek, pomiędzy którymi jest obszar próżni cieplnej. Ściany są bardzo cienkie ,dzięki czemu wymieniają one niewielką ilością ciepła. Strata ciepła jest także minimalizowana przez przewodzenie oraz powierzchnie, która pokryta jest osłoną odbijającą światło. Całość sprawia, że termos podtrzymuje nasze danie lub napój w idealnej temperaturze przez dłuższy okres czasu. Współcześnie na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów termosów, możemy wybierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także przeznaczeniem, przykładowo, są termosy tradycyjne, znane każdemu, o standardowym kształcie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, inaczej termosy do posiłków, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są ciekawym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych zwykłych przede wszystkim, tj. są one ,co najważniejsze, sporo bardziej pojemne, po drugie mają zupełnie inną budowę, niższe, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie znajdziemy tutaj żadnej różnicy.Tego typu termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Siedząc mnóstwo czasu w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie sobie posiłku w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez różnicy czy szkolna, rodzinna czy samotna, po szczytach górskich, nad jeziorem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ukochane posiłki, bez konieczności spędzania dnia jedząc tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, jak i na wycieczce jest to potrzebne, ponieważ wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało domaga się nie byle jakiego posiłku, aby móc bez większych trudności działać przez następne kilka godzin.
Aby wybrać idealny dla siebie termos, powinno się przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że bardzo często jest ciężko zdecydować. Znaczącą role przy wyborze ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że dobry termos, który przetrzyma więcej niż jeden sezon musi dużo kosztować. Istotną kwestią jest także tworzywo, z którego nasz produkt jest wykonany. Są termosy plastikowe, które niestety słabo trzymają temperaturę oraz termosy ze szkła i stalowe, które bez zarzutów sobie radzą. Termosy stalowe są najpopularniejsze, z tego powodu, że te szklane nie są tak trwałe. Następna rzecz jaką powinno się obadać przed zakupem jest zakrętka, przez który ucieka wysoka temperatura. Korek może być działający samoczynnie, z uszczelką lub hybrydowy. Na wyprawę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten rodzaj ucieka najmniejsza ilość ciepła. Jeśli chodzi o wielkość, to termosy obiadowe przeważnie nie są bardzo pojemne; wytwarzane w ten sposób, aby zmieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos mamy zamiar zabrać na wycieczkę należałoby pomyśleć o komforcie trzymania; aby nie było to problemem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wytworzoną z metalu oraz specjalnie wykonane termosy lepszej jakości o chropawej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi możemy mieć gwarancje, że termos nie wyślizgnie się nam z dłoni; oprócz tego, prezentują się one dużo lepiej.
Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, czyli tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sam termin wskazuje, ciepłych posiłkach. Jakie dokładnie potrawy możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać tylko zupy, co jest bez wątpienia błędnym przeświadczeniem, jako,że służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, jak na przykład leczo czy gulasz.Co interesujące, świetnie służą w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która świetnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i mają jednak pewna wadę, trzymają one temperaturę dużo krócej niż tradycyjne termosy na gorące napoje, jest to góra 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one bez wątpienia sporo droższe.
Termosy obiadowe są dość nowe na rynku, ale w ekspresowym tempie stały się popularne i chętnie kupowane. Chcąc polepszyć jakość swoich posiłków w pracy świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w takie akcesorium.Natomiast podczas dłuższych wypraw na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś pożywnego i gorącego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pojemność specjalnie stworzona, aby zmieścić cały posiłek; mają duży otwór wlewowy, który umożliwia łatwe mycie oraz sprawne wykorzystanie sztućców podczas jedzenia bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem ciepła, możemy więc bycia zadowolonym z ciepłego jedzenia przez dłuższy okres czasu. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i chcąc nie chcąc po dłuższym użytkowaniu należy je wymieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/